بارگیری...
از کاوش های طبیعت تا کشف ترکیب کلیدی ساخت عطر

از کاوش های طبیعت تا کشف ترکیب کلیدی ساخت عطر

در روزگار ماقبل تاریخ، قبایل انسانی که با انگیزه شکار گرد هم آمده بودند در کاوش هایشان در طبیعت به مواد شگفت انگیزی برخوردند که این مواد رفته رفته  استفاده های مختلفی در زندگی روزمره ی آن ها پیدا کردند. نیاکان ما در زمان های دور، بر روی درخت و یا لانه هایی بر روی زمین زندگی می کردند،بسیار شبیه به روشی که امروزه شامپانزه ها  زندگی می کنند. این امر موجب قدردانی همیشگی ما از شاخه های سبزی است که برای مدت مدیدی آشیانه نیکان ما بوده اند. محصولات متنوع حیوانی که غالبا محصولات جانبی حاصل از شکار حیوانات  بودند. برای تهیه پوشاک، پناهگاه، ابزار و هم چنین خوراک به کار برده شدند. در لوای این فعالیت ها، بوهای مطبوع فراوانی نیز کشف می شدند. علاوه بر این، جمع آوری علف، گیاهان و اجزاء نباتات مختلف، انسان را با مواد معطری آشنا کرد که این مواد توسط او به خوبی مورد استفاده قرار گرفتند. در هر قبیله، به منظور حفظ فرهنگ و نژاد آن قبیله، تعداد معدودی از افراد، برگزیده می شدند و احترام و عزت ویژه ای به آن ها اعطا می شد. این ساحران یا پزشکان به تاثیرات دارویی یا سمی طبیعت واقف بودند و با گذشت قرون متمادی،دانش شفاهی آن ها گسترش می یافت. همگام با گسترش دانش انسان، صنعت گران و هنرمندان، از مواد مختلف، استفاده های جدید و متنوعی به عمل می آورند. در میان این تمدن ها بود که دانش تولید شیشه، مواد معطر و الکل پدید آمد. شیشه از طریق ذوب سیلیکا که حدود 60 درصد سطح زمین را تشکیل می دهد، به همراه سدیم کربنات و کلسیم کربنات یا آهک که باقیمانده ی زندگی دریایی بر روی سطح زمین است ، ساخته می شود. مردمان مصر و بین النهرین کشف کرده بودند هنگامی که شن و خاکستر باهم حرارت داده شوند، ماده ای سخت، شکننده و شفاف تولید می شود. افزودن سنگ آهک استحکام شیشه را بیشتر می کرد و ماندگاری بیشتری به آن می داد. بنابراین از طریق سیلیس، سدیم کربنات و کلسیم کربنات، بستری برای گسترش و پیشرفت علم شیمی ایجاد شد که تا امروز نیز ادامه دارد.

اولین مشروبات الکلی به احتمال فراوان از تخمیر تصادفی انگور کشف شدند. اکثر میوه ها، آلوده به میکروب هایی هستند که این میکروب ها غالبا به سطح کرک دار آن ها می چسبند. این میکروب ها در شرایط آب و هوایی مناسب موجب می شوند فرایند تخمیر به طور طبیعی انجام شود. آب و هوای سرزمین بین النهرین کاملا مناسب چنین فرایندی بود. در چین نیز در حدود یک هزار سال قبل از میلاد مسیح ، الکل مقطر تولید می شده است. همچنین تولید آب جو از نشاسته موجود در عصاره غلات، در حدود هفت هزار سال پیش در مصر رواج داشته است. بوزا، آب جویی که از این طریق تولید می شد، میخانه های امروزی را در ذهن تداعی میکند. با تولید اتانول، یک ترکیب کلیدی دیگر برای ساخت عطر به دست آمد.

برگرفته از کتاب شیمی ترکیبات معطر

نوشته: چارلز سل

برگردان مهندس حسن بیرانوند

نظرات کاربران

نظر بدهید